Login Form

Feed Display

No Feed URL specified.

Syndication

fpages

Saturday, 25 September 2010 11:06 Фил
Print PDF
User Rating: / 7
PoorBest 

Във Франция започва да се прилага законът, известен като HADOPI, според който след като бъде предупреден даден потребител за нарушаване на авторските права той бива изключван от интернет. Мащабите на проекта са огромни - притежателите на права ще започнат с 10 000 IP адреси на ден, но до няколко седмици смятат да достигнат до 150 000 IP-та на ден. Доставчиците са задължени да определят името, адреса, адреса на електронната поща и телефона на нарушителите в 8 дневен срок. Неспазването на срока се наказва с 1500 евро на ден глоба за всеки IP адрес. Както напомня новината в slashdot, в САЩ съдът е постановил, че доставчикът Time Warner трябва да дава само по един IP адрес на ден на притежателите на права поради големия обем работа, който е необходим за идентификация на нарушителя. Обезпокоителното е, че във Франция потребителите на интернет са длъжни да обезопасят връзката си, така че не могат да се оправдават с хакери, съседи, деца и т.н. които са използвали тяхната връзка за изтегляне на нелегално съдържание. Единственото относнително положително нещо е, че последната редакция на закона изисква решението на съд за изключване на достъпа до интернет, понеже в противен случай ще се наруши принципа на невинен до доказване на противното и ще се ограничи свободата на словото. В законът обаче не е определен начина по който доставчиците са длъжни да предоставят данните на притежателите на права, поради което доставчикът с красноречивото име Free, един от най-отявлените опоненти на закона, е изпратил данните разпечатани на хартия.

Принципът на три удара и си вън е бил приложен и в САЩ от опериращия в 19 щата доставчика Suddenlink, който изключва клиентите, получили три DMCA предупреждения за срок от 6 месеца без компенсация. Според TorrentFreak, предупрежденията не е необходимо да са доказани в съд, което на практика означава, че клиентите ще бъдат изключвани на база (недоказано) обвинение. За да оправдае новото правило,  Suddenlink се позовават на условията на ползване на тяхната услуга.

 

Last Updated ( Saturday, 25 September 2010 11:28 )
 
Wednesday, 22 September 2010 08:25 Фил
Print PDF

Honda са създали два ходещи екзоскелета, базирани на Asimo, които помагат на хора да вървят. Поддържащият теглото на тялото екзоскелет се състои от тънки крака, закрепени на седалка. Потребителят сяда на седалаката и слага краката си в обувки, закрепени на роботизираните легла. Тази система поддържа телесното тегло и помага на хората да ходят. Другия екзоскелет, Асистент на управление на краченето, представлява скоба, която се носи около бедрата и предоставя допълнителна сила при разтягане на тази става. В момента се провеждат тестове върху 130 пациента. И двете устройства целят да помагат на възрастните хора да запазват мобилността си, да помагат на хора с увреждания и да намаляват натоварването върху работниците, извършващи тежък физически труд.

Last Updated ( Wednesday, 22 September 2010 08:37 )
 
Sunday, 12 September 2010 10:11 Фил
Print PDF

Британският производител на чипове ARM е обявил днес детайли за новия си проект с кодово име "Ийгъл". Новият дизайн ще се продава под името Cortex-15, което според ARM илюстрира скока в производителността спрямо предишните модели A8 и A9. Новият дизайн се скалира до 16 ядра, с тактова честота до 2,5 Гхц и според компанията предоставя пет пъти по-висока производителност от A8. Ерик Шорн, вицепрезидент на процесорния маркетинг е заявил, че това е като да вземеш десктоп компютър и да го сложиш в джоба си. Вълнуващото поле за работа на завършващите софтуерни технологии вече не са десктоп компютрите.

Процесорите на ARM се използват от игровите конзоли Game Boy Advance, Nintendo DS, Wii и Nintendo DS, в продуктите на Apple iPod, iPhone и iPad, в  Lego NXT, в телефоните и таблетите на Nokia: N-Gage, (Nokia E90, Nokia N93, Nokia N95, Nokia N82, Nokia N800, Nokia N810, Nokia E63, Nokia E71, Nokia 5800, Nokia E51, Nokia 6700 Classic, Nokia 6120 Classic, Nokia 6210 Navigator, Nokia 6220 Classic, Nokia 6290, Nokia 6710 Navigator, Nokia 6720 Classic, Nokia E75, Nokia N97, Nokia N81, Nokia N900, в продуктите на Canon PowerShot A470, Canon EOS 5D Mark II,  телефоните Sony Ericsson (серии K, W); Siemens и Benq (серии x65 и по-нови); LG Arena; , HTC Dream, HTC Magic, Motorola Z6, HTC Hero, Motorola RIZR Z8, Motorola RIZR Z10, Motorola Droid, Motorola Droid X, Palm Pre, Samsung Omnia HD, Samsung Wave S8500, Samsung i9000 Galaxy S, Sony Ericsson Satio и в Kindle DX.

 


Last Updated ( Sunday, 12 September 2010 10:40 )
 
Sunday, 12 September 2010 08:33 Фил
Print PDF

Немската Пиратска партия е публикувала секретни документи съдържащи планове на ЕС за следене на своите граждани. Документите INDECT описват как следенето трябва да се реализира в Европа. Използването на CCTV камери, интернет (социални мрежи) и дори използването на БЛА са споменати като източници на данни. Два от деветта документа могат да бъдат изтеглени от сайта на Германската Пиратска Партия (PDF-ите са на английски).

 

 
Wednesday, 08 September 2010 18:38 Фил
Print PDF

Чичо Сам (Uncle Sam), е последната версия на роботизирана змия на университета Карнеги Мелън, може да се катери по дървета.

Движенията на змията са наподобяват тези на истинските змии. Сега тя може да се увива около дърво и да се катери вертикално по него. Предишните версии можеха да се катерят във вътрешността на тръби. Множеството степени на свобода на змията-робот я правят изключително гъвкава и маневрена.

Чичо Сам е построена от модулни сегменти, съдържащи афектори и сензори, а сегментът-глава е снабден с камера. Фактът, че е модулна означава, че змията робот може да се самоасемблира и да се опрости поправката на повредени сегменти, а също така да се променя и дължината й.

Изследователите от лабораторията по биороботика казват, че е необходима още много работа преди тяхното творение да може да се качва по всяко дърво и да се плъзга по клоните, тъй като Чичо Сам е пригоден за специфичен диаметър на специфично дърво. Друго направление на бъдещите разработки е захранването, тъй като за момента роботът се захранва с кабел.

Възможните приложения на разработката включват откриване на оцелели в разрушени сгради след земетресения и природни бедствия, както и за инспектирането на мостове, мини и всякакви други пространства, които са прекалено тесни за хора, както и за обезвреждането на бомби.

 

Last Updated ( Wednesday, 08 September 2010 18:54 )
 

Page 1 of 2

<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Свързани новини

You are here:   Home
| + - | RTL - LTR