Защо БТВ предпочита Fair Play а не Fair Trade?

posted in: Uncategorized | 0

БТВ отново започнаха безумна мазна кампания наречена феър плей срещу интернет пиратството. Съжалявам, че добри професионалисти като Асен Блатечки се правят на палячовци и показват, или че са много продажни, или че вече са толкова не умеещи да мислят, че са готови да се включват във върхови простотии. Пускат сега и безумна реклама с някакъв Криско (принципно не слушам такава музика, но в нея има хора които правят добри текстове), хората са с различни вкусове не очаквам всички да харесват това което аз харесвам. Но по-големия проблем в нашата страна е че власт, бизнес и престъпност са навързани като свински черва (както обичат да казват хората). Тоест за нашит музикалните звезди е много често под въпрос от кой са финансирани и кой стои зад тях. Реално истинските таланти, музиканти и поети текстописци, не виждат много свят, остават познати само в ограничени среди а кой знае колко от тях изобщо не са познати на почти никого. И да като има глад за музика на български ще слушаме бездарниците, които са известни. Естествено това влошава още повече вкуса на народа, но да оставим тези размишления. Ако го нямаше пиратството тези хора същите щяха да са много по-малко известни от колкото сега. Щеше да трябва да се дава много пари за реклама и на концерти щяха да идват по-малко хора. Всъщност не е толкова далеч положението и с артистите. Ако трябва да си купим всичко просто няма да гледаме почти нищо.
За сравняването на пряка материална кражба или нещо подобно е просто жалко смешно, но да, съставянето на подобно мнение изисква много промиване на мозъка докато хората повярват. А когато е за такава глупост естествено е още по-трудно. Другият момент е, че от строгото плащане за авторски права печелят не авторите а компаниите държащи авторските права. Може би нямаше да има народни песни ако живеехме на тези принципи и добре, че по време на големите класически композитори не е имало идеята за това. Просто естествения ред на нещата е друг и както си говорихме с един приятел не е read only а нещата да се доразвиват. Това е практика, която компаниите се стараят да прекратят по всякакъв начин само с цел техните печалби и реално забавят сериозно развитието на човечеството, за социални и екологични няма да споменавам защото е цяла широка тема. Добре, че се развива и свободния софтуер и други неща като кооперативи и има и другомислещи хора. Същото е с БТВ. Изобщо не им пука на собствениците нито за автори нито за нищо друго освен техните печалби. И очевидно са типичен гьонсурат защото дори на техния сайт на кампанията коментарите са много и голяма част от тях са много добре аргументирани, но кампанията продължава. Е да бизнеса понякога прави така, че хората да се държат като смешници без достойнство.
Но защо БТВ се занимава с Феър Плей а не с Феър Трейд? Ми защото тогава ще трябва да разрови много гадни неща и ще си имат много проблеми а ако се задълбочат в разследванията вероятно ще стигнат и до своите собственици. Ако покажат нещо изобщо за честна търговия то ще е в много мазна форма във вид стил на живот (lifestyle), като добре обезпечени хора си позволяват лукса да си купуват от faretrade магазини изживявайки се като много социално отговорни а не нещо сериозно за проблемите в търговията изобщо и какво е наистина честна търговия. Тези проблеми засягат много повече хора в много по-тежко състояние от нашите смешни звезди, които допускат да стават палячовци пред очите на много хора. Но слушаме по рекламните им клипове на БТВ „Така е честно!“. Кои сте вие да кажете кое е честно и кое не, при условие, че никога не сте се старали да представите нещата наистина честно? Ясно е, че вие си имате собственици. Няма как да сте на страната на истината. Налага ви се да сте на страната на собствениците си. Затова просто сте смешни и то тъжно смешни. А още по-глупаво е, че най вероятно БТВ, като телевизия, ползват доста материали или софтуер без авторски права, вероятно авторите на кампанията, както и собствениците на БТВ правят същото, но ако от тях се „взима“ вече не може.
Аз съм почитател на copyleft. Ако от Бтв имат желание да използват тази статия, да го направят 🙂 нямат нужда от авторски права.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *