Мислене в стереотипи. Самоковско село с проблеми с водата.

posted in: Uncategorized | 0

Преди известно време гледах един репортаж за някакво самоковско село, в което не стига водата и повод за репортажа беше, че едно или две семейства се опитват да се включат към официалната мрежа а съседите са против и голям скандал. Проблема всъщност на селото беше, че черпи вода няколко каптажа и понеже и поливат със същата вода, съответно водата не стига. В част от репортажа беше показано как две възрастни жени се карат и едната (тази дето не иска другата да е свързана с официалния водопровод на селото) казва на другата „и ти си права ама и аз съм права, какво да правим?“. Това със сигурност е най-страшния вариант когато двама човека или две групи хора са „прави“, но са на противопосочни мнения и не търсят решение защото са „прави“. Колко кръв се е проляла на тази земя поради тази причина!
Когато, четеш или наблюдаваш каквото и да било се срещаш с постоянните масови стереотипи. Не, хората не са тъпи, просто не се опитват да мислят извън рамката и това е много тъжно защото масово страдаме заради тази глупост. И в случая не говоря за тези, които печелят а за нормалните хора които реално само губят от това внушено стереотипно мислене. Например ако чуете, че в Африка на юг от Сахара помощта за фермерите е предимно за увеличаване на добива, най-вероятно ще ви прозвучи нормално. Хората гладуват, храната не им стига да ги субсидираме да увеличат добива да си купят торове, инсектициди и т.н. Или пък да се радваме на Германия колко много слънчеви батерии са поставили по покривите на къщите и така произвеждат част от електроенергията. Това се случва когато, не разглеждаш проблема в задълбочено а още повече някой ще спечели от това. Сега чета „Състоянието на планетата“ 2011, в която се говори доста за проблемите на изхранването и то предимно за Африка. По-голямата част от храната, в бедните райони не само на Африка а на Азия, хората губят след събирането на реколтата. Обикновено тези загуби са над 50% от продукцията. Освен това няма инфраструктура да си продадат част от реколтата на пазара и увеличаването на продуктивността на земята им в краткосрочен план (използвайки повече химикали) е може би не само не помагащо, а дори обратното и е очевидно в какво реално трябва да бъдат подпомагани. Това е нещо което много често важните господа в костюми не са се опитали да вникнат (в случай, че самите те няма да спечелят). В Германия има добра изкупна цена на слънчева фотоволтаична енергия ако тя идва от покрива на дома ти съответно покривите са покрити с фотоволтаични панели. Друг е въпросът, че най-големия разход на енергия в домакинството е отоплението и охлаждането а след това топлата вода. Друг е и въпроса, че слънчевите колектори за топла вода работят на около 80% ефективност в сравнение със слънчевите панели за ток които много скъпите от тях тоест някои от тях мога да работят на 20. Е нямат проблеми гражданите в Германия Путин продава евтин газ на немската държава за отопление и топла вода а те стават все по-екологични с тока.
Да се върна на проблема в селото. Тук разбира се в проблема не са намесени международни концерни, съответно не става въпрос за големи финансови интереси а за най обикновен достъп до вода, на някои семейства, от каптажите на селото. Тук стереотипното мислене действа явно по този начин – имаш чешма съответно пиеш, готвиш, миеш, къпеш се, пускаш водата в тоалетната, поливаш и особено тя като не стига не допускаш и други да се връзват. Дори от краткия репортаж видях, че покривите свършват на керемида тоест няма дори улук. Над град Севлиево има един баир, на който севлиевци му казват Крушевския баир. Там са една част от лозята на севлиевци. Има тънък слой почва и под нея варовик, който поглъща всичката вода. Но не изоставените лозета са в цветущо здраве а там няма водопровод. Причината е, че още на времето хората са направили покрити резервоари, в които се събира водата от покривите на колибите и останалите постройки. Районът не е с чести валежи, но хората използват цяло лято за поливане водата от тези резервоари. Част от нея вероятно е още от снеговете по покривите. Там проблемът с водата всъщност е много по-голям от този в самоковското село, но те са го решили събирайки дъждовна вода. В самоковско където е по-високо и вали по-често не мислят за това камо ли да помислят за начини на употреба на по-малко вода като компостни тоалетни или пък по-добро употребяване на водата, като използване на отпадните води за поливане.
Страшното е, че хората си стоят в стереотипите и предпочитат да се дърлят вместо да намерят решения и да помислят как всички да са добре.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *