Трябва ли да има академия на науките финансирана от държавата.

posted in: Uncategorized | 1

Уви нас ни управляват олигофрени от доста време, но както се вижда настоящите ни управници ще направят рекорд. Една партия която ще управлява 4 години иска да съсипе институция на 120. Отрязват парите за наука, а искат такава на европейско ниво. Искат да закрият централно управление на което се водят имотите на БАН и явно после по тези територи да изникнат едни “смислени” офиси и търговски обекти-направо благодат, после институтите щяли да останат на самоиздръжка, за да бъдат разсипани и те очевидно. В крайна сметка, за да се възтанови после това, ще бъде много скъпо и почти невъзможно ама какво им пука на идиоти като Сергей Игнатов, ББ и останалите другари от управляващите. Ама прави са си за тях – “тя наща държава наука и не требе”, само полиция и твърда ръка в нечии интереси, не народнни разбира се.
От реформа имаше нужда определено, но не и от унищожение!
Много хора казват, че в голяма част от страните нямало такава институция и науката се правила във фирмите. Няма да се спирам на това така ли е или не, защото на много места нещата са по-различни и на други принципи, но науката в голяма степен пак се финансира от държавата и се развива и в държавни институции. А пък и това, че принципа е друг не значи, че е по-добър и ако при нас нещо не работи добре трябва да се поправи а не да се изхвърли.
Моето лично мнение е, че академия на науките трябва да си има всяка държава. Фирмите развиват наука, но строго в тяхната търговска цел. Това са големи корпорации, които могат да си позволят да развиват наука. Малкия и средния бизнес не може и точно за това според мен трябва да има академии на науките, които да работят в обществена полза. Да, те ще се изхранват и развиват благодарение на данъкоплатеца, но затова тяхната „продукция” трябва да се възвръща отново при обикновенния гражданин, било в научен, образователен, културен, технологичен, бизнес и т.н. аспект, давайки му възможност да живее по-добре, по-сигурно и спокойно, по-здравословно и по-смислено, а не само да купува повече нови буклуци и да е напълно зависим, с каквато цел правят наука корпорациите.

 1. Bobs

  Извинявай, но ти служител в БАН ли си?
  Понеже като гледам мнението ти, си мисля, че не си! Или пък ако си, значи трябва да си напълно сляп! Защото аз съм служител в БАН от доста години и виждам с очите си какво е дереджето. Много отдавна тази тежка соц-структура няма нищо общо с първоначалната си идеология.
  Там се прави всичко друго но не и наука! Поне не и в мащабите и състава в които би трябвало! Да, сигурно има 10 професора, които правят някаква смислена наука, но БАН има 70(!) института и безумно количество персонал! Е извинявай…

  Реалността е, че в БАН цари хаос, МАСОВА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ, огромна, безсмислена и тежка администрация и в основна задача на всички се е превърнало това да се печелят проекти по един или друг начин за да може да се заграбят определено количество кинти и накрая да се отчете НЕЩО, което в общия случай не става за НИЩО! Накрая отговорност не се търси, защото това за “някакви пари” от “някакви фондове”, които се оправдават единствено с изписването на 20-ина листа хартия отчет за “свършена работа”.

  А и като стане дума за “младите учени” и “възможностите, които БАН разкрива пред тях” – имаш ли наблюдения върху това, какви докторантури се защитават напоследък? Без да изпадам в подробности – аз лично съм присъствал на няколко вътрешни защити и просто на по-големи пародии не съм ставал свидетел през живота си…

  Колкото и да не ни се иска да го признаем, БАН не може да продължи да съществува в този си вид и в момента представлява една голяма черна дупка за бюджетни пари и много удобно място за хора от старата генерация – седиш си на държавна работа, взимаш някакви пари, никой не те кара да работиш нищо и най-важното – няма значение дали си гений или куха лейка пълна с лайна, понеже от там никой нямя да те изхвърли поради некомпетентност или неефективност (в крайна сметка точки за статии винаги могат да съберат с “copy-paste” отнякъде или пък да се публикува поредното лайно в някое от изданията на института, защото в тях минава всичко)!

  Правенето на наука трябва да е двустранен процес – прави се нещо ново, някаква иновация, внедрява се, използва се активно в реалността, тя носи РЕАЛНИ ПОЛЗИ, облекчения и печалби в една или друга форма и тогава процеса е завършен! Нямам наблюдения нещо подобно да е излязло от БАН за последните няколко десетки години. Дори и да има, това са неща дето се броят на пръстите на едната ръка и в никакъв случай не оправдават съществуването на такъв огромен “научен” мастодонт!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *