Трагедията с парното продължава!

posted in: Uncategorized | 0

При все това скъпо парно, сега искат ако 1/3 от обитателите са в дългове да го спират и приемат правила и закони абсолютно корупционни и такива, при които хората се настройват едни срещу други. Но вероятно народа ни е обезумял, защото само за такова нещо трябваше да се свалят правителства, а ако бяха свалени едно две, това нямаше да се случва или поне не чак толкова явно. Със сигурност щяха да са се появили и по-читави партии, но всъщност не исках да се спирам на това. Искам да изясня нещо, което някак си убягва на много хора а е важно!
Парното е отпадъчна топлина при производството на електроенергия. ТЕЦ означава топло електрическа централа и нейната функция е да произвежда електроенергия. По тази причина парното трябва да е най-евтиния вариант за отопление и топла вода. Сега разбира се е пълно с философи, които ще обяснят, че не е точно така и ТЕЦ-а работи на принципа на когенерация а това е комбинирана генерация на ток и топлина. Когенерация е една модерна думичка която се появи след промените и още повече много след появата на ТЕЦ изобщо и не всички ТЕЦ произвеждат топлина (тоес произвеждат но не я продават), освен за вътрешни нужди, защото са отдалечени от населените места или няма създадена инфраструктура. Това са ТЕЦ-овете Марица Изток и Бобов дол, които са близко до залежите (друг е въпроса, че в бобов дол можеха да пуснат на хората топлината, а не да горят въглищата в домашните си печки) и Козлудуй (разликата между ТЕЦ и АЕЦ е само в това, че вместо въглища или газ горивото е ядрено). Да ТЕЦ-овете в и в покрайнините на градовете са направени и да обслужват населението с топлинна енергия, която тъй или иначе се губи през охладителните кули в атмосферата, но същевременно са близко до населените места и промишлените центрове по една по-фундаментална причина и тя е да подпомагат поемането на високата консумация на електроенергия и по този начин да поддържат електроенергийната система в стабилност. Например, София е голям консуматор и има ТЕЦ-ове защото ако в пиковите часове  се разчита само на АЕЦ Козлудуй и ТЕЦ-овете Марица Изток може да стане сакатлък. Тъй че парното е просто допълнителен бонус. Поради тази причина и поради факта, че използва отпадъчна топлина би трябвало да е по-ефтино и от най-ефективните електроуреди за отопление и топла вода, включително и когато са снабдени с термопомпи. Тоест, при настоящата енергийна система (която търпи много критики, но това е друг въпрос), когато в района има ТЕЦ е просто тъпо да се използва каквото и да било електричество за отопление и затопляне на вода.
Някои ще кажат, че не всичкото парно идва от ТЕЦ а има и парни централи. Да вярно е и е много тъпо. Защото вместо от същата газ или каквото гориво се използва да се добива и ток и топлина се добива само топлина. Отдавна трябваше да са преработени всички парни централи в когенератори.
Освен това отново ще спомена професор Николай Колев и екипа му от БАН (който сегашното правителство се опитва да закрие), които създаоха начин за по-ефективна работа на ТЕЦ-овете и със същото количиство газ (например) да се произвежда повече елктроенергия, а според самия Николай Колев при въвеждането на неговото изобретение топлофикационната енергия може да бъде и безплатна. Самото съоръжение се изплащало за година и половина и след това работи само на печалба.
Аз самия отдавна смятам, че може и жилищата ни да подават топлина към ТЕЦ-а или когенератора ако са със слънчеви колектори и лятно време топлината която е в повече от необходимото ни, така че през деня ТЕЦ-а да работи ако не изцяло, то поне частично на слънчева енергия. Всъщност сигурен съм, че варианти има бол!
А какво става в същото време с топлофикация. Ами явно целта е ние да страдаме, тя да бъде фалирана и продадена и после някой да печели от въздуха за наша сметка. То горе долу, който не и стана директор, той не забогатя. А може да работи добре и като държавна фирма ако има прозрачност.
Не знам какво повече да кажа, но тъпо ще е ако ги оставим и този път да ни се качат на главите. Когато политиците и институциите не са контролирани от гражданското общестоство, те си правят каквото си искат. Ние си мислим, че се спасяваме по единично, но всъщност затъваме все повече.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *