Вятърни ферми и нефтени компании?

posted in: Uncategorized | 0

По настоящем хората като чуят за устойчив начин на живот си представят вятърни генератори. Това се дължи на медиите естествено. А те действат разбира се в изгода на собствениците си.
Преди време гледах един филм по „Нешънъл джиографик” в който се казваше, че нефтените компании инвестирали много във вятърни ферми, под предлог опазване на природата и осигуряване на работа на специалистите си. На пръв поглед – много благородно. Е, имам правото да се усъмня. Има няколко точки, които показват според мен, че крайната цел е съвсем друга и далеч не толкова благородна.
Търговията с парникови емисии по Киото протокола. Вероятно по този начин могат да продават повече петрол и да намаляват данъците си.
Другото което е, че вятърните паркове са отново централизирано енергоснабдяване, а нефтените компании имат навика да са монополисти. Ще търсят начини да ни принуждават да си плащаме за енергията и да сме зависими от тях.
Естествено, има го и момента в настоящето, че електроенергията от ВЕИ се заплаща по-скъпо.
Няма да се учудя ако има и друга далавера в цялата работа. Разбира се, това са си мои предположения, в момента нямам възможност да се разровя в дълбочина и да подкрепя казаното с документи, но тепърва ще видим дали е така.
За да не излезне, че съм напълно негативно настроен ще кажа, че това все пак е наистина крачка към безвъглеродна енергетика и това в крайна смета има и своите добри страни. В „състоянието на планетата 2008” пише за „Бритиш петролеум”, че инвестират във вятърна, слънчева енергия и водородната технология (това го правят и други нефтени компании междувпрочем) и целта е в бъдеще да станат енергийна компания (разбира се не се отказват от голямите нефтени печалби). Е, не е необходимо да обяснявам защо. Очевидно по причините казани по-горе. И вятърната и слънчевата, но в крайна сметка централизирана енергетика създават зависимост. Водородната пък технология също те прави зависим, защото е трудно да си произведеш сам водород и трябва да спреш на бензиностанцията и да заредиш. Предвид че това е все още бъдеща технология а електрическите автомобили са напълно настояща и те не инвестират в подобряване на батериите или суперкондензаторите, а някъде там далеч мисля, че е ясно какви са им мотивите.
Само ще добавя, че в същата книга хората казват, че сградите могат да постигнат нетно нулево потребление на енергия и изобщо да не са им необходими изкопаеми горива. Това всъщност кореспондира реално с истинското устойчиво развитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *