Недоволни (l)user-и

Първият ми Android app – Health Calc вече е на почти година. За това време пуснах безчет версии и нови функционалности, имах растежи и падения и към момента имам 21 000 активни потребители. Искам обаче да споделя, да се възмутя и огорча от тези, които не са доволни от него. Отначало беше със супер висок рейтинг – ясно, свалят го мои познати и техни познати и никой няма да даде малък рейтинг. С времето разбира се това се променя. Почват да го свалят хора, които не си представяш че могат да съществуват от места, които не би намерил и на картата. Между другото тук има и морал – ако се опитваш да cheat-ваш системата като врънкаш всеки познат да го тегли и да му дава 5 звезди можеш само донякъде. Но ако наистина стане популярно, което е целта на всеки разработчик, то в един момент този инструмент изгубва смисъл. Както и платените писачи на положителни коментари, които ме заливат с оферти между другото. Така че на лъжата краката са къси. Докато приложението беше по-апокрифно рейтингът беше много висок – по-висок от този на скайп 🙂 Напоследък обаче пак дръпнах в класацията на health and fitness категорията – в България държа стабилното второ място и в този момент рейтингът тръгна надолу. Отначало си помислих, че има някакъв бъг, но не бях обновявах версия наскоро, така че промяна в тенденцията нямаше логика. Получих един смислен feedback от една англичанка и оправих проблем с конкретна версия на андроид (защото шибаният numberpicker изглежда и работи коренно различни във версии 3 до 4.03 и от 4.1 до 4.4, което не е документирано). Повечето слаби рейтинги обаче са без никакъв коментар. И оставаш в чуденка какво не им е харесало – интерфейса, формулите, съдържанието, превода, дали е гръмнало или нещо друго е работело некоректно. Положителните също не са подробни в това, което им харесва – обикновено са “супер”, “много добро” и т.н., но отрицателните държат рекорда по необоснованост. Тук-там на 20 отрицателни има по един, който казва “идеалното тегло е за анорексици”, което е най-подробното и конкретно нещо получавано за обратна връзка, но преобладаващите от тези с коментар са “нищо вярно”, “далече от истината”. Култов отрицателен коментар и личен любим е “тъпо! Няма нищо, което да не зная”. В app-а се изчислява:
* BMI (Индекс на телесна маса)
* WHtR (Отношение Талия-Тегло)
* Метаболитен индекс
* Максимален дневен прием на въглехидрати, белтъци и мазнини според ниско-въглехидратната диета (НВД), кетогенната диета, диета на Аткинс, зонова диета, диета с малко мазнини и др.
* Желани нива на пулс при трениране
* Идеално тегло
* Максимална дневна доза кофеин
* Препоръчителна дневна доза витамини и минерали
* идеална талия

Тенденция, която забелязах със задоволство е, че особено при жените, тези които дават висок рейтинг имат снимки и изглеждат добре. Тези, които дават нисък рейтинг нямат снимки. :-D. Изводите от това не са еднозначни, но е забавно.
Та според мен е много тъпо да дадеш рейтинг една от пет звезди и да не напишеш какво според теб не е наред. И при научните рецензии най-трудно се пишат отрицателните, обосновката е по-дълга и по-трудна.
Затова смятам, че в Интернет не трябва да се допускат необосновани отрицателни рейтинги. Или каквито и да е всъщност. Смисълът на рейтингите е дадат информация на бъдещите потребители, за да знаят дали да изтеглят и ползват даден апп или продукт или услуга или нещо. В Deal Extreme са решили проблема като оставянето на рейтинг е обвързано с попълването на полета за положителни и отрицателни страни плюс рейтинг с коментар по категории – опаковка, дизайн, функционалност и т.н. Така много малко хора пишат, но няколкото коментара давят ясна картина за продукта. В настоящия вариант в който имаш – средно 3.9, 250 човека са дали 5 звезди, 50 са дали 1 звезда нищо не се разбира. В крайна сметка ако коментара не струва твои пет минути да го напишеш, сигурно не струва на бъдещите потребители едната минута за четене. Не вярвам Гугъл да го въведат някога, но все пак мисля, че настоящата система в крайна сметка не прави добре това, което е нейна цел – да дава информация за продукта от негови потребители за бъдещи такива.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.