Умни, красиви и ранобудни радикалисти

Хвърлям един поглед във фейсбука и виждам постове как хиляди, десетки хиляди хора са на протест в момента. Решавам да го видя наживо през уеб камера, защото не съм в София. Виждам няколко стотин човека пред парламента. В туитър един от хората, които следвам, пише – над 500 студента на протест! Но във фейсбук стотици хора звучат малко. Има снимки на котета с няколко порядъка повече подкрепа от този протест. Следователно няколко стотин стават няколко хиляди, после няколко десетки хиляди. Гледам и слушам live stream от един от протестиращите. Един човек е прескочил загражденията и двама полицаи го водят навън. Вероятно ще го арестуват. Протестиращите викат “Гестапо, Гестапо…”. Започват да летят балони с вода към загражденията и полицаите. Те стоят невъзмутимо. Протестиращите почват да викат “убийци, убийци, убийци”. Зад кадър почва да се обяснява как човек зад загражденията снима протестиращите и после записите отиват “незнайно къде”.

Сега виждам, че и в туитър вече стотиците хора са били всъщност десетки хиляди:
(Десетки хиляди са се събрали пред #СУ и парламента #Оставка #ДАНСwithme 150 (live at http://ustre.am/HNKW )) Всъщност гледах именно този live stream ако не се лъжа. Но гледах и уеб камерата от хотела срещу парламента и в момента искренно съжалявам, че не направих снимка на екрана да се видят “десетките хиляди”.

След хвърлянето на бутилки и балони се прави кордон от студенти пред загражденията, до колкото разбирам от обясненията на снимащия за да се предотвратят провокации от други, разкъсващи загражденията. Студентите са разединени. Едните смятали, че без бой няма да се мине, другите не искат провокации и насилие. Викат “Тук не е Москва”. Единството никога не
е било силна черта на българина. То затова е и надписа над Народното събрание.

Когато протестираш, дразниш се и мразиш някакви хора с повече власт от теб, които цинично се правят на глухи е разбираемо да се разгарят страсти и тунелното зрение да увеличава контраста на картината. Като на мач – НАШИТЕ са герои, титани, великани, а ВАШИТЕ са прасета, говеда, нещастници, боклуци, хлебарки. Но когато казваш, че си умен, че не се поддаващ на манипулации и след това се държиш като на мач Левски-ЦСКА, то много малко хора ще чуят казаното от теб. Няма да привлечеш обаче нови симпатизанти на твоите идеи. Който те подкрепя ще втвърдява редиците, ще плюе и обижда тези, които ти говорят неудобни истини и ще ги приравнява с тези, срещу които протестира, но тези, които се чудят дали да те подкрепят ще се отдръпнат при тази радикализация. Когато почваш да боравиш с абсолютизми и задържането за 24 часа на човек намацал паметник се приравнява със саможертвата на Левски, задържането на някой, прескочил заграждение на полицията се окачествява като дело на нацистката полиция и гоненията в нацистка Германия, когато невъзмутимото гледане на валящите балони с вода става “убийство”, тогава вече си загубил диспута. А тези, които седят зад бронираните стъкла на лимузините и ги отварят само колкото да покажат среден пръст, те ехидно се усмихват, защото са спечелили. Спечелили са, защото знаят, че независимо колко гениален хештаг се измисли, на следващия протест ще са пак няколко стотин човека. Заразата е овладяна. Хората отстрани ще останат отстрани. Ще повтарят пуснатото от БСП meme – “добре де, протестират, но какво искат освен оставка? Какво предлагат?” Колкото повече се радикализират протестиращите и решават че няма нужда от обяснения и дискусия (не с властта, те отдавна демонстрираха нежеланието да чуят протестиращити, на дискусия с останалите хора, които очевидно не са готови да излязат и да ги подкрепят, въпреки че сигурно споделят сентиментите им към властта), колкото повече се повтарят изпразнени от съдържание лозунги от типа на “оставка бе”, толкова повече се самомаргинализират. И вредят на каузата, която преследват.

P.S. Естествено, че полицията следи и записва протестите, за да знае кои са протестиращите. Но вие ги улеснявате, като казвате “не ни е страх от вас”, записвате се сами, със звук, с лица от близък план и се надявате, че полицаите са толково тъпи, че няма да следят livre stream-овете и да ги записват, за да може после да ги пуснат срещу база данни на лицеви черти от паспортите например. И накрая сте възмутени, че ви записват. Собствените ви записи са по-добро оръжие срещу вас от техните.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.