Олигофрени, моля не се възпроизвеждайте!

Новина за това, че 18 от младите искали да живеят по времето на Живков.
Коментар от млад меринджей:

Аз съм от тези млади хора. Все повече се коментира защо е паднал този строй и все повече става ясно, че е било нагласено купено и с помоща на една голяма сила към която сме били. Какво се получи падна комунизма и живеем в хаус. Нищо не ти е уредено насякъде срещаш проблеми и пречки. Напрежение престъпност и пак напрежение. Доктори – преди бяха специалисти с добро държане, а сега нека пише някой сблъсквал се с тях. Полицай – като, че ли повече си вършеха работата. Децки градини имаше в големите заводи( оставаш си детето когато отиваш на работа и си го взимаш като свршиш). Естествено, че има и лоши неща ама като, че ли обикновенния човек по не го бъркаше. Това БСП днешно време не е БСП.

Не можах да се въздържа и му написах:
Човек, ти не можеш да пишеш на родния си език, тръгнал си да оценяваш политически режим, който не си преживял (щом твърдиш че си млад човек), пък говориш сякаш си го видял с очите си (“имаше лекари, имаше градини в заводите”). ПомощТа, хаОс, държанИе, деТСКи… Как като си млад човек изобщо ще мислиш за детски градини, пък и ще знаеш, че е имало по заводите, че пък си ги и виждал…

И ето как ме обори:

Малоумник си и без да ме познаваш си правиш изводи. Раборил съм в завод в който децката градина беше изоставена и беше станала змиарник. Сега имам дете и виждам колко е трудно и неуредено с децките градини. ПРОСТОТИЯТА НЕ Е ПОРОК. ЖАЛКО, ЧЕ НЯМА ДА ПРОЧЕТЕШ ТОВА.

Да обяснявам как и колко не е прав е излишно. За който има глава на раменете е очевидно, за който е предубеден, че сега Америка ни е отровила с рекламите си и тогава всичко е било прекрасно и повече текст от томовете на Живков да напиша няма да ги убедя. Но е тъжно, че има такива хора. И те явно не са малко. Да отричат репресиите разбирам – много не са ги видели и чули и им се струва преувеличено. Както впрочем и на западняците когато някой е успявал да избяга навън и им е разказвал как е тук. Но да милеят за отвратителен режим, който си беше класическа диктатура и дори видни партийци не го отричат – ето това не мога да разбера. Явно е че наистина сме сведени до матрЯл. Милеем за правешки селяни и смятаме охранителите им за умели политици. Искаме да ни лъжат че ни плащат, но да лъжем че работим. Искаме да крадем навсякъде и повсеместно и да отричаме. Като американски парвенюта от по-миналия век да мълчим за селския си бандитски произход и да се правим на много високо морални. Да сме нищожества, които гледат да не хъркат на партийни събрания, но да разправяме гръмки лъжи за това колко сме велики. Да сме велики по асоциация (аз познавам един от БАН/лекар/физик, който е най-добрият в …) Да произвеждаме боклуци, които никоя западна държава не иска да купи, а ние да отчитаме небивали успехи от задължените да ги купуват по СИВ държави от източния блок. Да се пазим да не купим кола, правена в понеделники или петък, но да величаем съветските машини. Да влизаме в магазини, в които има кал по пода и продавачки, които ти демонстрират колко са ядосани че им прекъсваш приказката за да те обслужат, но да гледаме пропагандни филми с щастливи труженички весело отиващи на работа в завода. Във всяко предприятие да работят само не-партийците, но партийците да получават премиите и наградите. Искаме на опашката за зеленчуци да идват да ни изпреварват партийците и активните борци. И децата им да влизат да учат в университети “с предимство”. Или с “връзки”. “Той е наше момче. Много добро момче. Шофьорче.” Да трябва бележка от ОФ, за да получиш награда флумастели от училищен конкурс. Искаме яйцата да идват в 7 и в девет вече да са свършили в магазина, а продавачката ехидно да ни се усмихва и да казва – “много късно идвате, до късно спите. Елате утре.” Да няма нито един неонов надпис в цяла София, който да няма изгорели букви. Да чакаме някой познат, някой с връзки да ни донесе нещо за износ, или нещо вносно, или пък недай Боже нещо западно. Да имаш касетофон Хитачи, донесен от тираджия. Да чакаш 20 години, за да получиш панелка в Люлин 12. И да пътуваш с други селяци като теб във влака и да се хвалиш, че панелката е много хубава и си има и стенички, и таванче, и балконче.
Колко още мога да пиша…а съм хванал малко от оня режим.
Та който му е толкова мило за оня режим що не замине за Куба или Северна Корея? Китай вече си е жив (прогнил) капитализъм, но другарят Ким Чен Ир мисля отговаря на високите ви стандарти. В Куба също много са напреднали. По-миналата година разрешиха тостерите. Олабиха го и там, но още е много хубав комунизъм.
А пък ако решите все пак да остенете тук, моля не се възпроизвеждайте. ПРОСТОТИЯТА Е ПОРОК. Наистина! Ако се съмнявате, нямам как да ви убедя, но вие го приемете на доверие. Не се възпроизвеждайте, за да има шанс поне след стотина години милата ни родина евентуално да заприлича на нормална държава.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.