Референдум за АЕЦ 1


Като бяхме в пети клас много се забавлявахме със следното:
Капка по капка – вир.
Вир по вир – язовир.
Язовир по язовир – ВЕЦ.
ВЕЦ по ВЕЦ – ТЕЦ.
ТЕЦ по ТЕЦ – АЕЦ.
АЕЦ по АЕЦ – лой с конец.

Отплеснах се нещо 😀
Тъй като сега е много нашумяло за този предстоящ референдум реших да хвърля поглед в общественото пространство и видях точно това, което очаквах. Всякакви люти спорове и твърди мнения, но много малко мисъл и правилни въпроси.
Като всяка друга дискусия в България и тази за Белене се превръща във футболен спор.
Нашите ли са по-готини или вашите? Псувни, обиди и никакви факти и логика. А според мен въпросите трябваше да изглеждат подобно на тези:
Всички ревем как изчезваме като нация и как нямаме производство и т.н. Ще ни трябва ли в бъдеще повече енергия? Нея можем ли да я добиваме по не-ядрен начин? Можем ли да я купуваме? Ако все пак ядрената енергия е най-изгодна трябва ли ни втора АЕЦ? Колко пари ще струва изграждането на втора АЕЦ? Колко ще струва токът от нея? Какво ще се случва с отработеното ядрено гориво? На кого ще плащаме за трайното му съхранение?
Вместо това фалшиви дихотомии и спорове Левски-ЦСКА (Станишев/Доган – Борисов).
Тъпи ли били турците и румънците, че искат да строят АЕЦ-и? А японците и германците тъпи ли са, че не искат ядрена енергия? Американците тъпи ли са, че от 30-40 години нямат нови АЕЦ?
Но мисленето е трудно, а викането “давай наште” и “уууу на ваште” е лесно.
Ето примерна диаграмка за ход на размишление 🙂


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One thought on “Референдум за АЕЦ

 • zelevia

  Като модератор в един определен сайт даже вече мога да ти кажа и работното време на платените драскачи :)))

  От останалите хората или действат на някакъв псевдо патриотизъм, все едно повече няма да им станат пишките без нова АЕЦ. Или са ултразелени – никакви АЕЦи, ще я караме на фотосинтеца и медитация.

  Всъщност малко се говори за:
  Къде в Конституцията ни е записано, че ни трябва референдум за това решение и гласуването на референдума има ли силата на закон или е пожелателно мислене ?
  Има разлика между нова АЕЦ(Белене) и добавени мощности към Козлодуй. Но в Референдума няма различни точки- ако аз съм ЗА нов блок на АЕЦ Козлодуй и срещу АЕЦ Беляне, как да гласувам?
  Колко точно Милиарда ще струва АЕЦ Беляне? Това е все едно да искат да си подпиша нов договор с мобилен оператор без никъде да ми е опомената месечната такса…

  Много се говори, че целта на този референдум е просто да откаже хората да гласуват на парламентарните избори, където както знаем, определени партии ще спечелят повече, при ниска активност.