Nexus 7 или iPad mini

От известно време се каня да си взимам таблет, защото искам понякога да ходя на работа с него вместо с 3 кг. лаптоп и защото когато пътувам е неудобно да ровя в интернет от телефона (прекалено малък екран). Взех да тествам един iPad 4 и установих, че има много игри, които вървят на таблети и това е още една причина за желанието ми за таблет.
След мислене и четене стигнах до извода, че искам 7 инчов таблет, на който да може да се играят игри и да се четат уеб-страници. Алтернативите според мен са или iPad mini или Nexus 7.

iPad mini
(+) По-лек от Nexus-а
(+) С екран с пропорции на големия iPad, което означава перфектно четене на страници без zoom in/zoom out.
(+/-) С по-малко RAM и по-слаб процесор, но от всички ревюта се вижда, че като производителност е поне толкова добър, колкото Nexus-a – евалата Apple!
(+) Здрав, алуминиев корпус
(-) Ужасно заключен, всичко трябва да става трудно, освен ако не е свързано с покупка от iTunes.
(+) Jailbreak-ва се лесно, качват се неоторизирани приложения, може дори и кракнати платени да са качват, но въпреки това качването и гледането на филми например е досадно (особено когато имаш компютър с Линукс, а не с Windows или MacOSX)
(+) Има две камери и ще работят приложения за augmented reality, което мен ме вълнува.
(-) Няма GPS, което е тъпо, не не е фатално за мен.
(+/-) Екранът не е Retina, но е с хубави цветове и изобщо не ме дразни, че не е с чудовищна резолюция
(-) Струва не малко пари за 16 GB версия, която не съм сигурен, че ще ми стига, а 32 GB е неприлично скъпа – около 900 лева.
(+/-) OS-а е странен, но работи добре. Не мога да осмисля кога едно приложение е затворено и кога просто “минимизирано”. Идвайки от десктоп парадигмата, това за мен е наистина объркващо.
(+) Доста приложения са оптимизирани/написани за iPad, а не за iPhone

Nexus 7
(-) Е по-тежък с 40 грама, въпреки че е с по-малък екран
Екранът е:
(+/-) С по-висока резолюция от iPad mini, но всички казват, че е със смотани ненаситени цветове.
(-)16:9, което го прави неудобен за четене на нормалните версии на уеб-страниците
(-) Некачествен, в американския амазон има много оплаквания от отлепяне на екрана, мъртви пиксели, неработещи жакове
(+) Има GPS
(-) На американския амазон се оплакват, че често просто спира и повече не тръгва 😀
(-) Няма задна камера, което го прави неизползваем за augmented reality приложения
(+) Качването на файлове би трябвало да е по-лесно, отколкото на iPad mini
(+) Цената на 32 GB версия е 510 лева
(+) Има NFC, макар че не е ясно за какво бих го ползвал
(+/-) ОС-а е неинтуитивен и смотан, но доста по-гъвкав от епълската. Може да се jailbreak-ва и до колкото разбирам пак може да се качват “кракнати” приложения.
() Доста приложения не са оптимизирани/написани за таблет (или не се възползват от ресурсите на nexus-a), а за android телефон, включително игрите

Update:
Вчера след като написах това отидох с приятел в магазин Plesio, за да видя още веднъж наживо двете устройства. Приятелят ми ме убеждаваше колко е хубав Android и как негов приятел имал Nexus-а и бил доволен, как iPad-ът като е толкова заключен изобщо няма смисъл да се обмисля и т.н. Аз пък в отговор му разказвах за прочетените от мен оплаквания от качеството на Nexus-а и в общи линии всеки си държеше на своето. Когато обаче влязохме в магазина и пипнахме Nexus-а каква беше изненадата ни, когато той работеше трагично зле. От четири пъти веднъж прихващаше натискане на екрана, беше ужасно бавен и като цяло изглеждаше полу-умрял. До него iPad-ът работеше перфектно. Толкова за качеството на Nexus-a. Коментирахме след това за свързването на таблетите с компютър и прехвърлянето на файлове. Отново аргументите бяха, че с Android виждаш вързан с USB кабел таблет или телефон като нормална флашка (Mass storage device), докато iPad-ът е заключен и трябва всичко да правиш през глупавия iTunes и как през него можеш да прехвърляш само музика, филми и снимки и нищо друго.
Затова днес продължих да чета как мога да свържа iPad с компютър. Вече бях пробвал netatalk, но това е бавен метод и изисква Mac компютър (в смисъл само с Mac го бях пробвал). Днес реших да пробвам с моя убунту лаптоп. ИНсталирах netatalk на компютъра си, но освен че почнах да виждам iPad-а в мрежата, така и не успях да го свържа. В крайна сметка установих, че целта на качването на netatalk е apple устройство да вижда ubuntu-то, а не обратното (което е моята цел).
Пробвах също така и със Samba, но уви – изобщо нямах успех. И тъкмо се бях отчаял, че единствения начин ще бъде ssh, което за съжаление е доста бавно (200-300 KB/sec), когато попаднах на приблизително следното изречение в някакъв tutorial:
Искате да вържете вашето ubuntu с iPad? Просто го вържете с кабела 😀
И след всичкото пробване на netatalk, samba, ssh и т.н., които всичките изискват jailbreak-нат iPad, накрая се оказа, че под Линукс (и само под Линукс, това не работи нито под Windows нито под MacOSX) свързването се изразява просто в ръгането на един кабел.
Nautilus(файловият мениджър в GNOME) го открива и позволява четенето и писането на всякакви файлове навсякъде из системата. И принципно дори не изисква jailbreak. Макар че предполагам за файловете, за които се иска root достъп на таблета ще трябва да е jailbreak-нат.
Та така, след тази новина и уверяването ми, че на iPad mini работят гладко всички игри за iPad, точно толкова добре колкото и на новия iPad 4, стигнах до извода, че просто ще си взема един iPad mini, за да имам качествено Unix-подобно устройство, на което след jailbreak ще имам конзола, ssh, и ще мога да прехвърлям всякакви файлове, включително видео, което ще гледам с VLC за iPad.

Update 2:
iPad mini излезе преди няколко месеца и е с новата iOS 6. За нея все още няма jailbreak, така че докато не излезе, iPad mini е полезен до толкова доколкото е полезен в заключения си вид.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 thoughts on “Nexus 7 или iPad mini”