Борбата е безмилостно жестока

Хората, с които общувам често ме смятат за “краен” или прекалено песимистичен/притеснен/whatever. И в крайна сметка те представляват добре разбиранията на широката общественост. Затова съм приятно изненадан, че ACTA, за която чета от много време, но не намирам смисъл да говоря с почти никой, е предизвикала дискусия в милата ни татковина. За съжаление то е някак малко след дъжд – качулка, защото нашите далновидни управници вече подписаха споразумението без обществен дебат и без много шум, който се появи в последствие. Но по-добре късно, отколкото никога.
И все пак, за какво става въпрос?
Официално ACTA(Anti-Counterfeiting Trade Agreement) е търговско споразумение за борба с фалшиви стоки. Нали се сещате – iFone, Nikke, Adibas, Moka Mola, т.н.
Споразумението включва 39 държави, включително 27 от ЕС, както и страната на свободните и смелите – САЩ, Япония и др.
ACTA заобикаля демократичния процес (парламент и международни организации) и иска да наложи репресивни мерки, ощастливяващи развлекателната индустрия. Най-“хубавото” в нея е, че споразумението се обсъжда от три години, но в тайна.
Накратко, тя налага идеите на SOPA и PIPA в световен мащаб, като изисква криминални санкции, принуждаващи участващите в Интернет да следят и цензурират онлайн комуникациите. Защо такава дума “участващи”? Ами защото става въпрос наистина за всички, които правят възможно като отворите лаптопа вкъщи да видите фацебуцето и снимки на бебето на съученичката и видео в youtube с нещо друго си. Това включва ISP, така и сайтове и въобще услуги в нета.
ACTA представлява заплаха за свободата на словото онлайн и създава правна несигурност за Интернет компаниите. И за да се спазват търговски марки и патенти, ще повлия отрицателно и върху достъпността на лекарства в бедните държави.

Още не сте убедени, че това има нещо общо с вас?
Добре тогава, ето по-подробно:

 • ACTA ще предотврати ЕС и държавите-членки, както и всички останали подписали, да променят техните закони свързани с патентите и правото на копиране и евентуално да оправят бруталните мерки, които прилагат срещу всички, които споделят.
 • Q. Кво ме ебе това?
  A. Нищо няма да пречи и тук да се предложат мерки, каквито вече има във Франция например – три удара и си вън. Тоест ако три пъти те хванат или си мислят че са те хванали (което не изисква усилия, прави се автоматично от някой компютър) да споделяш нещо нета, ти изключват интернета. Ако пък имаш wireless и ползваш примерно WEP или WPA-1 на рутера ти, всяко съседско дете ще може да натопи теб, като сваля от замундата.

 • ACTA позволява на развлекателната индустрия да упражнява натиск върху всеки участник в Интернет чрез заплаха за криминални санкции. Посредниците ще са задължени за тяхна сметка да използват автоматично блокирани и филтриране на комуникациите и изтриване на съдържание.
 • Q. Кво ме ебе това?
  A. Ще могат както и в САЩ да изнудват крайни клиенти и компании-участници да платят компенсации извън съда или да ходят на скъпи дела. Няма да може да копи-пействаш никакви неща в фейсбука, туитъра и т.н., защото както и сега в youtube автоматично ще бъдат изтривани. Няма да можеш да качваш клипче с happy birthday за рождения ти ден или тоя на гаджето ти или на когото и да било, щото ще бъде изтривано автоматично – песничката happy birthday е създадена преди 120 години, но още има авторски права върху нея.

 • ACTA призивова за “коопериране” между притежателите на права и доставчиците, което европейската комисия кръщава “алтернатива на съда”. Това означава, че работата на полицията (разследване и събиране на доказателства) и на съда (наказания) ще бъде прехвърлена в частния сектор, заобикаляйки извоюваните последните три хиляди години права за честен съд, презумпция за невинност и прочие.
 • Q. Кво ме ебе това?
  A. Нямаш на кого да се оплачеш, ако смяташ, че си несправедливо обвинен. Ще трябва да доказваш на твоя сметка, че си невинен. Досега те гърбеха само ако имаш бизнес и пречиш на някой с връзки. Пращат качулките, изземват компютри, убиват ти бизнеса. Сега ще е толкова лесно и евтино, че ще могат да ти режат услуги, трият съдържание, без да трябва да те съдат, без да трябва да си достатъчно голям, че да пращат качулките.

  Q. Добре, и кво да направя?
  A. В събота има протест, в тъпия фейсбук се организира група за това, бъди там, кажи на приятели.

  Забележка 1: Тъй като третирам фейсбук като заразен нано-вирус, не го отварям на моя компютър, не съм проверявал къде води линка, ако води към goatse порно, не съм виновен аз.
  Забележка 2: Ако не можете да разпознаете робота от флаера, това е защото не сте гледали скоро Робокоп, един много хубав филм за алчността на корпорациите. Можете да си го преговорите. А, за робота – това е ED-209

  Ето и връзка към доста по-хубаво обяснение за ACTA.

  Leave a comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  One thought on “Борбата е безмилостно жестока”