Финландия и EUCD

Парламентът на Финландия е одобрил противоречив нов закон, базиран на European Union's Copyright Directive (EUCD).
Спрямо предишните закони за правото на копия новите мерки са драконовски. Преди копирането на CD/DVD/книга/нещо си е било напълно законно и се е компенсирало на авторите с добавена стойност в цената на празните медии. Сега, тази допълнителна цена остава, но се забраняват следните неща:

 • Заобикалянето на защити срещу копиране, дори за лично ползване, е незаконно
 • Разпространението (дори безплатно) на инструменти (хардуерни или софтеурни) за преодоляване на защита срещу копиране е нелегална (това включва DVD ripper-и, инструменти за копиране на защитени CD-та и др. ).
 • Рекламирането на инструменти за преодоляване на защитата са незаконни
 • Притежанието на инструменти, които позволяват преодоляването на защита срещу копиране е нелегално. Дори за лично ползване.
 • Указания за това как да се преодолява защитата срещу копиране се счита за инструмент и следователно също е незаконна.
 • Организираните дискусии за преодоляване на защитата срещу копиране е нелегална!
 • Е кажете сега, че там има свобода на словото. Първо ми се струва, че определянето на притежанието на софтуер от какъвто и да е тип за незаконно си е някаква пълна глупост – това си е все пак информация, а не оръжие. Някак много злокобно ми звучи “При обиск в дома му бяха открити незаконни програми за копиране на CD-та”, сякаш имаш автомат. Но не бива да се учудваме, ако в скоро време (а може би вече е) убийството на човек се наказва по-леко от нарушаването на някакви интелектуални права (един човек не струва много, а тези неща носят на компаниите милиарди).
  Второ, коментирането на нещо си да се обяви за незаконно е най-бруталното нарушение на свободата на словото в новата история на Европа! Тия могат да се конкурират с бившите соц. държави – направо да наемат хора от ДС, Секуритате, КГБ и ЩАЗИ. “По сигнал от анонимен източник полицията блокира градинка в парка, където група младежи обсъждаха (съвсем незаконно) новите версии на DVD-ripper-ите” или “Днес бе арестуван Г.Т. от столицата, който в разрез със закона попитал във онлайн форум как може да запише DVD на CD. Съучастниците в дискусията още се издирват”.
  А в наш контекст можете да очаквате примерно “ББ присъства лично на акция на НСБОП за разбиване на нелегален канал за rip-ване на CD-та, като най-шокиращото в случая е, че престъпниците били малолетни. На компютрите им са намерени МРЗ-та на стойност на 5000 лева (по цени -левче за песен)!”.

  Leave a comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  2 thoughts on “Финландия и EUCD”